Nyheter/News
 Om oss/About us
 Whippet:
  
Våre hunder/Dogs
   Zombie
   Funky
   Magica
   Cobra
   Kaffe
   Fauna
  Cruella
  Electra
  Jade
 Valper/Puppies:
   Kull A 
   Kull B
   Kull C
   Kull D
   Kull E
   Kull F
   Kull G
   Kull H 
Valper ventes/Future
 Dobermann
 Galleri/Gallery:
 
 Fotoalbum
 
 På tur i snøen
   På skogstur
   Lure coursing
 Gjestebok/Guestbook
 Artikler/Articles
 Linker/Links

 Andre dyr/Other Pets
 Rest in Peace

    post@whippet.no

 
 
Julemynden 2007
 
Whippet i vater- hvordan holde vekten på hunden din?

 Å holde sin hund i match-vekt er kanskje ikke så enkelt som man skulle tro. Mange har erfart som meg, at enten er hunden for tynn (som jeg fikk på en dommer-kritikk en gang: Too thin- even for a Whippet!). Eller så er den for tykk. Men det vanligste er at valpen snur seg bort fra skålen etter å ha luktet på den, som om den sier "Takk, jeg er forsynt.. jeg spiste i går..."
 
Den voksne hunden derimot, spiser alt den kommer over, særlig hvis det har avgått ved døden eller kan stjeles. Ingen kjøkkenbenk, lomme eller ryggsekk er trygg! Selvfølgelig er ikke alle sånn, for, som man sier: det er da forskjell på folk!

Valpen
 
Min erfaring er at valper av denne rasen trenger litt å gå på. Skulle den bli syk vil den gjerne rase ned i vekt, dessuten utvikler de seg nok penere når de har det "lille ekstra". Prøv først men det fôret du du ønsker at hunden skal spise UTEN å blande i noe (vann er ok). Ikke gi opp med en gang, en hund klarer seg helt fint noen dager uten å spise. Ikke la maten stå fremme hele tiden, da blir det så kjedelig, og vanskeligere å kontrollere når og hvor mye den spiser. Det er også flere perioder i valpens liv der mat vil være av mindre interesse:

*Rett etter at du har hentet den (mye annet å tenke på akkurat da).
*Når den er i tannfelling (som begynner rundt uke 16)
*Når den begynner å bli kjønnsmoden (fra 6-8 mnd og en stund framover. Resten av livet?)

Ikke få panikk! Ingen valper dør av underernæring så lenge de har tilgang på næringsrik mat noen ganger daglig. Vil den ikke ha? Nei vel, helt i orden. Ta vekk maten og server den igjen ved neste måltid. Men vedvarer dette og valpen begynner å bli veldig tynn, bør noe gjøres. Her finnes det sikkert hundrevis av forskjellige metoder. Noen sitter sammen med valpen og roser og gjør stas på den når den spiser, andre lar den bli skikkelig sulten over noen dager, mens andre igjen gir valpen det den vil ha i kjøleskapet.
 Husk at magesekken endrer størrelse etter hva den er vandt til. Er den vandt til små måltider, trekker den seg sammen og blir mindre. Hunden blir dermed fortere mett og spiser mindre mat. En hund som er vandt til store mengder mat på en gang, må spise større volum for å bli mett. En god regel er at 3/4 av maten er et valpefôr av god kvalitet, mens 1/4 kan være f. eks. vom, kjøtt eller brød. Og brød er like fetende på hunder som mennesker, særlig loff!

Har jeg en valp som er svært tynn eller småspist, så prøver jeg først å finne et godt tørrfôr. Dette prøver jeg over noen uker, ikke dager.. alt nytt er spennende en kort stund! Hjelper ikke dette, bruker jeg et tilskudd med god smak og masse energi- f.eks. boksmat fra Hill's, rått kjøtt, Balto eller lignende. Bare vær forberedt på at har man først begynt å blande andre godsaker i maten, må man gjerne fortsette med det. Rømme, Biola eller Kefir funker også.

 Personlig ville jeg aldri turt å lage maten til hundene min selv eller råfôret en valp. Etter å ha jobbet med ernæring på hund i mange år kan jeg fortsatt ikke nok og "råfôringsbransjen" er så fersk. Det er så mye vi ikke vet enda! Derfor har jeg alltid et bra tørrfôr som basis og det andre som tillegg. Den voksne hunden, derimot, er ferdig utviklet og og her får man ikke gjort så mye galt som med en hund i vekst. Glem heller ikke at rovdyr som lever vilt, spiser helt andre deler av byttet enn det vi mennesker ser på som "best". De går ikke for en saftig biff eller indrefilet, men heller innvoller, knokler og gørr! Det er her næringen er. Å gi hunden din de beste kjøttstykkene er altså som å kaste perler for svin...

Den tynne voksne
Noen hunder er tynne fordi de er så aktive, andre fordi de er småspiste. Dette gir seg gjerne utslag i form av stålullpels og sprukne, tørre poter, hos noen også lite muskelbygging. Er hunden din blank i pelsen, har glatte fine tredeputer og muskler som en bodybuilder? Da gjør det ingenting om man kan se noen ribbein eller hoftebein. Med mindre du har tenkt deg på utstilling, da skal skjelettet være nokså usynlig.

For å fete opp en hund er prinsippet enkelt: Hunden må spise mer enn den bruker.
Altså er det to ting man kan gjøre noe med:
*Få i hunden mer energi
*Få den til å bruke mindre energi

For å få i hunden mer energi, ville jeg brukt et fôr beregnet på høyt aktivitetsnivå, eller et valpefôr for små raser. Disse er nesten identiske, finn det hunden liker. I tillegg kan du prøve med f. eks. Vom & Hundemat, et besøk på det nærmeste slakteriet eller noe annet som faller i smak.
 For å få hunden til å bruke mindre energi, mener jeg ikke at du skal legge hunden i bur eller slutte å gå tur med den. Men kanskje kan man droppe de lengste turene? Hunden har godt av å bli "trent" på andre måter enn bare fysiske, og en tur på trikken kan være vel så slitsomt som tre timer i skogen, men på et annet plan. Er hunden stresset? Her går det mye energi. Lær den å slappe av. Fryser den? Det koster mye energi å holde varmen, særlig hvis man er tynn fra før. Bruk dekken og godt med tepperi bil og på liggeplassen. Skal dere på kurs midtvinters, er det lurt å ha med noen aviser som du og hunden kan stå på. De isolerer fantastisk bra, og kan kastes etterpå.

Den tykke voksne
Når hunden din er ferdig med å vokse i høyden (hos tisper når de har fått første løpetid), bruker de mer og mer av energien på å legge seg ut. De trenger altså mindre energi på å vokse, og lagrer det de får til overs. En whippet skal IKKE være fet! Men en utstillingshund gjør det gjerne bedre hvis den er litt polstret (det får bli en annen diskusjon...) Hva som er riktig for den enkelte hund kommer an på øyet som ser, samt kroppsbygning og hva du skal bruke den til. Skal den gå løp? Da bør den ikke bære på for mye "dødvekt".

Å slanke en hund er ikke vanskelig! Ja, du har helt rett: Mer mosjon og mindre mat. Glem kresen hund, naturlige anlegg eller stoffskifte. For å gå ned i vekt må man bruke mer energi enn man spiser.

Hos dyrlegen selger de gode slankefôr som er laget for at hunden skal bli mett, samtidig som den får lite fett. Proteiner må til for å opprettholde muskelmasse (muskelaktivitet forbrenner fett). L-carnithin finnes i de fleste slankefôr og hjelper med forbrenningen. Obs! I dyrebutikken får du kun kjøpt light-fôr. Dette er ikke beregnet på hunder som skal ned i vekt, men hunder som skal holde vekten eller har lett for å legge på seg, som kastrerte hunder.

Prøv gjerne med et light-fôr først, reduser mengden og øk mosjonen. Hjelper ikke dette i løpet av 4 uker, ville jeg gått til veterinæren og kjøpt slankefôr.

Hunder lider kanskje mer under overvekt enn det vi mennesker  gjør, siden så stor del av deres livskvalitet henger sammen med det å bevege seg. Dessuten får de de samme plagene som oss: diabetes, slitasje på ledd, tungpustethet osv. Går ikke hunden ned i vekt? Da får den mer energi (=mat) enn den trenger...
Det er ikke så lett å vite om hunden er i passe hold, eller hvordan man oppnår idealvekten. Spør oppdretteren din! Her kan du sikkert få noen gode råd.

Lykke til! Hilsen Thale